Agil coaching hos Klarna

För att möta utmaningarna av en snabbt växande utvecklingsavdelning bestämde sig Klarna för att införa ett lättrörligt arbetssätt med starka team som lever under en längre tid. Till sin hjälp tog Klarna en agil coach från Citerus.

Bakgrund

Klarna erbjuder säkra och smidiga betalningslösningar till över 15 000 e-butiker och över 10 miljoner användare i Skandinavien, Tyskland, Österrike och Nederländerna. Klarna grundades 2005 med idén att skapa en problemfri betalningslösning som skulle tillåta köpare och säljare att interagera enkelt och tryggt vid handel på nätet.

Klarna gör idag detta genom att låta kunden få varorna först och betala efteråt, medan de bär kredit- och bedrägeririsken för handlarna. Klarna är ett av Europas snabbast växande företag med 800 anställda i 8 länder. Klarnas omsättning 2012 var knappt 1,2 miljarder SEK.

Utmaning

Klarnas utvecklingsavdelning hade under kort tid växt betydligt och med den växande organisationen växte även behovet av att synkronisera arbetet över teamgränserna sig allt starkare.

För Klarna var det också viktigt att skapa en ökad transparens i samtliga led så att alla inom företaget kan hjälpa till att säkerställa att utvecklingsavdelningen arbetar med rätt saker.

Lösning

För att möta dessa utmaningar bestämde sig Klarna för att införa ett lättrörligt arbetssätt med starka team som, för att trygga kontinuitet, lever under en längre tid.

Klarna valde att ta hjälp av en erfaren agil coach från Citerus som under en ettårsperiod arbetade med två team i taget. Uppdraget var att hjälpa utvecklingsteamen, dess chefer och produktägare att komma igång med ett lättrörligt arbetssätt och att sedan coacha teamen i att vidareutveckla sin egen lättrörliga utvecklingsprocess.

Resultat

Med Citerus hjälp har Klarna infört ett lättrörligt arbetssätt som bland annat lett till:

  • En stor kunskap i det lättrörliga arbetssättet hos både ledning och utvecklingsteam.
  • Att teamen har en gemensam puls vilket gör det lättare att koordinera och samarbete över teamgränserna.
  • Att alla (team, management och ledning), genom den ökade transparansen, kan säkerställa att utvecklingsavdelningen jobbar med rätt saker på rätt sätt.
  • Ett ökat inflytande för utvecklingsteamen vilket på sikt kommer leda till en ökad kvalitet.

 

“Citerus har med deras tydliga förståelse för produktutveckling och hur man coachar ett utvecklingsteam gjort ett enormt arbete hos oss. Utan dem hade teamen inte så lätt adapterat det nya arbetsätt som så tydligt förbättrat vårt utvecklingsarbete”

Tomas Lundborg, Operative Development Manager Klarna Engineering