Reco.se satsade på coachning och överföring av kunskap för att öka utvecklingstakten

När en affärsidé skall realiseras, måste fokus på affärsnytta behållas genom design och utveckling av en första version, till vidareutveckling och förvaltning när kunderna strömmar till. Citerus har hjälpt entreprenören Tobias Basilius på resan att vidareutveckla sin sajt reco.se för att möta kraven från hundratusentals besökare i veckan.

 

Bakgrund

Reco.se är en sajt utvecklad för att hitta restauranger, bilverkstäder, frisörer, städare, konsulter med mera som är rekommenderade av tidigare kunder. Det som skiljer reco.se från andra rekommendationssajter är att de har omfattande rutiner som förhindrar rekommendationer av egna affärsrörelser och smutskastning av konkurrenter. Betygen ges av riktiga, oberoende användare. Idag är det 110.000 besökare i veckan som betraktar reco.se som en god vän som ger bra tips.

Utmaning

Efter lanseringen växte sajten explosionsartat i antalet besökare, med allt större databas och fler funktioner. Eftersom idén är att användarna bidrar frivilligt måste alla funktioner upplevas som användarvänliga. Upptid är affärskritiskt och stopp eller långa svarstider får absolut inte förekomma.

För att klara tillväxt under tidspress gjordes kompromisser under utvecklingen av koden. Tack vare duktiga programmerare fungerade koden bra trots att den blev allt yvigare. Så sakteliga började dock uppdateringar i koden innebära att bieffekter uppstod, till synes utan samband med ändringen. Ibland blev svarstiderna långa och det hände till och med att sajten gick ned ibland. Entusiasmen hos användarna började dala. De återkommande larmen började tära på både utvecklare och ledning.

Lösning

Målet blev att bit för bit återställa kvaliteten i koden samt att coacha och kompetensöverföra till det befintliga utvecklingsteamet. Tobias Hill från Citerus anlitades för detta och under mottot “ingenting är omöjligt” gjordes en lista av prioriterade punktinsatser. Under den dag i veckan han jobbade axel mot axel med recos.se’s utvecklare betades listan av bit för bit. Dagen avslutades med en guidning om vad som skulle göras fram till nästa besök.

Tobias Basilius, grundare reco.se

– Det Tobias Hill åstadkom på en dag i veckan hos oss var magiskt. Han är väldigt okonventionell, vänder ut och in på allt, tittar fram och baklänges, hittar nya perspektiv, inget är heligt. Han kan faktiskt vara riktigt jobbig med att även ifrågasätta teknikval, organisation och ledarskap. Men han löser problem effektivt och när jag med lite perspektiv ser förändringen känner jag en stor tacksamhet att han vågade utmana oss.

”Det Tobias Hill åstadkom på en dag i veckan hos oss var magiskt.”

– Vi hade en taktik att varje dag Tobias var här skulle vi attackera det mest relevanta problemet. Nästan alltid var det löst innan dagen var till ända, ibland hade även några andra problem eliminerats av bara farten.

Resultat

Svårigheterna att tillföra nya funktioner är som bortblåsta och reco.se kan idag expandera utan växtvärk. Förr gjordes uppdateringar så sällan som möjligt eftersom det alltid blev problem. Idag görs de varje vecka vilket innebär att sajten förbättras lika ofta, utan någon oro. Tack vare stabiliteten och det agila arbetssättet kan förbättringar och nya affärsidéer hela tiden testas mot verkligheten. De affärskritiska svarstiderna har gått ned till en sjättedel och nedtid finns inte.