“Jag måste ta lite tid att reflektera över veckan för jag har bara gjort utan att ha hunnit tänka”.

Så avslutade jag min checkout under förra veckans wrap up möte. Jag hade varit fysiskt närvarande på möten men inte där mentalt, valt att jobba hemifrån eller i eget rum för att jag hade svårt att fokusera. Jag var otroligt lättdistraherad av min omgivning och hade svårt att hitta tråden igen när jag blivit avbruten. Min hjärna kändes som kola.

Med tankarna snurrandes i 180 fick jag av en slump upp en bild från stresslindring.se och insåg att jag var hjärntrött. Här kan ni hitta artikeln och läsa mer om hjärntrötthet. 

Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Det är inte så konstigt att hjärnan blir trött ibland. Jag hade en otroligt hektisk vecka privat och jobbmässigt utan tid för återhämtning. Det viktiga är att jag reagerar på det. För två år sen var symptomen för hjärntrötthet normaltillstånd för mig men idag reagerar jag på dem. 

Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är en hjärtefråga för mig. Inte bara för att jag som HR behöver vara insatt i OSAM utan för att jag, Frida, vill att mina kollegor ska må bra på jobbet. Jag vill aldrig att hjärntrötthet ska vara normaltillståndet. När jag började på Citerus sa en kollega under intron att “Man ska må bra av att jobba här” och det är något jag verkligen tagit fasta vid och vill fortsätta jobba med på Citerus.

Jag tror att de flesta vill jobba på en arbetsplats som tycker det är viktigt att deras anställda mår bra men hur gör man? Ett tydligt ögonblick när det exemplifierades hur Citerus gör var när min VD i fredags frågade mig “kommer du hinna återhämta dig i helgen, jag ser att du är frånvarande”. Det är så lätt att säga att vi jobbar med work life balance men det är en helt annan sak att faktiskt göra det. Att vår VD som är en viktig pusselbit för ledarskapet noterar min stress och frågar om hon kan underlätta den är otroligt värdefullt. Det fick mig att fundera på vad vi mer gör för att förbättra vår organisatoriska och sociala arbetsmiljö.

Hur arbetar Citerus med att få medarbetarna att må bra på jobbet?

Här är några av de aktiviteter jag kom fram till att vi jobbar med. 

  • Ledarskapet – vi har en coachgrupp som fungerar som känselspröt och där vi är fler personer som kan notera om någon mår dåligt.
  • Kulturen – Vi uppmuntrar en kultur som gynnar work life balance. Tillexempel premierar vi inte övertid. 40 timmars vecka är det normala och avvikelser diskuteras och hanteras.
  • Friskvård Vi har tisdagsträningar där vi uppmuntrar att röra på sig tillsammans. Vi har även ett generöst friskvårdsbidrag.
  • Trivsel på uppdrag – En gång i månaden stämmer vi av hur bra våra konsulter trivs på sina uppdrag. Vid låga betyg följer vi alltid upp.
  • Pulsundersökningar – Vi kommer även börja jobba med pulsundersökningar för att ge medarbetarna möjligheter att svara på frågor kring sin jobbsituation.

Så är vi aldrig stressade på Citerus?

Såklart. Det här betyder inte att våra medarbetare aldrig är stressade eller att vi har den perfekta lösningen på en stressfri arbetsplats. Det betyder att vi är medvetna om den sjuka jobbstressen och jobbar med förebyggande aktiviteter. 

Mitt mål är att alla – oavsett om de är stressade, varit stressade eller inte känner det alls – ska vara medvetna om hur de mår på jobbet och hur det påverkar dem. Vi kommer vara stressade, till och med hjärntrötta ibland men det ska inte vara vårt normaltillstånd.

Vi behöver notera när vi inte är närvarande eller snälla mot oss själva. Vi behöver fråga oss själva varför och hur vi kan jobba med det för att göra det hanterbart.

Man ska må bra av att jobba här.

Skriv en kommentar