ga('send', 'pageview');
Categories
Teknik

Hitta rätt bland bloggar om utveckling och agila metoder

Det finns många intressanta bloggar inom Citerus kärnområden mjukvaruutveckling och agila metoder. Att hitta de bästa och veta vilka som faktiskt är värda att följa i längden är inte alltid lätt. Citerus konsult Ola Rende har följt ett stort antal bloggar som på olika sätt berör ämnena, här delar han med sig av sina intryck och åsikter om nio av de mest framträdande.

Det finns många intressanta bloggar inom Citerus kärnområden mjukvaruutveckling och agila metoder. Att hitta de bästa och veta vilka som faktiskt är värda att följa i längden är inte alltid lätt. Citerus konsult Ola Rende har följt ett stort antal bloggar som på olika sätt berör ämnena, här delar han med sig av sina intryck och åsikter om nio av de mest framträdande.  

InfoQ

En stor och långlivad men väldigt aktiv blogg driven av IT-nyhetswebbsidan med samma namn. InfoQ har många författare och hög frekvens på inläggen. Bloggen har ett mycket brett spektrum av ämnen, samlade I kategorierna Development, Architecture & Design, Process & Practices, Operations & Infrastructure samt Enterprise Architecture. InfoQ har ett bra utbud av nyheter från branschen och bildande artiklar om olika programspråk, tekniker och ramverk. En bonus är att registrerade medlemmar även får tillgång till gratis e-böcker från förlagsavdelningen.

Ruminations of a Programmer

En djupgående blogg med fokus på funktionell programmering och till viss del teoretisk datavetenskap, skriven av författaren till “DSL’s in Action”. Teorin backas upp med gott om exempel skrivna i Scala och diagram med matematisk notation.

Domain-Driven Design Community

En blogg helt och hållet tillägnad Domändriven design (DDD). Bloggen uppdateras ganska sällan, men posterna är informationsrika och oftast tillägnade presentationer från DDD-skaparen Eric Evans, nyheter om konferenser och fallstudier om företag som använder DDD.

Martin Fowler

En regelbundet uppdaterad blogg med tänkvärda artiklar och synpunkter från författaren till bland andra ”Refactoring” och “Patterns of Enterprise Application Architecture”. Teoretiska föredrag om olika koncept inom design, utveckling och utvecklingsmetodik blandas med praktiska exempel från arbetet på Thoughtworks.

The Java Specialists Newsletter

En mycket praktisk samling nyhetsbrev som tar upp olika vanliga frågor, exempel och problem med fokus enbart på Java. Uppdateringstakten är ungefär månatlig, men kvaliteten på posterna är hög och det förekommer ofta kommenterade kodexempel med tillhörande diskussioner.

Making Good Software

En praktisk blogg med fokus på testning, kodkvalitet och utvecklingsteori. Välskriven, ofta lättsam och full av kodexempel samt bilder för att illustrera författarens tankegångar. Det finns ett relativt stort arkiv med tidigare artiklar men uppdateringstakten har avtagit på senare tid.

Atomic Object’s Blog on Software Design & Development

En mycket aktiv blogg skriven av medarbetare på konsultbolaget Atomic Object. Det är en bred blogg skriven av anställda inom hela företaget och rör på såväl övergripande som detalj-studerande nivå vitt skilda ämnen såsom budgetering, marknadsföring, föredrag, program-utveckling och design, processer och metodiker, projektledning och erfarenheter från projekt.

ThoughtWorks

En extremt aktiv blogg som sammanställer de personliga bloggarna från 280 konsulter på Thoughtworks. Bloggen innebär ett enormt informationsflöde med både djup och bredd på ett antal olika språk, med alltifrån nyheter om företagets verksamhet till praktiska utvecklingstips.

Esther Derby’s Blog

En regelbundet uppdaterad blogg med fokus på projektledning, organisation och teamwork av författaren till ”Agile Retrospectives: Making Good Teams Great” och ”Behind Closed Doors: Secrets of Great Management” som bygger på erfarenheter från en lång karriär inom agilt ledarskap.

Det kan ta mycket tid att hänga med i det stora flödet av information som vi dagligen omges av. Har du bara tid att läsa något inlägg här och där så rekommenderar jag InfoQ:s blogg för att få korta och koncisa introduktioner till nya tekniker, Martin Fowler:s blogg för välformulerade och djupa tankar om arkitektur och design av kod samt Esther Derby:s blogg för diskussioner om olika möjligheter och utmaningar som kan dyka upp i en projektledares vardag.

By Ola Rende

Backendutvecklare, fullstackutvecklare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *