ga('send', 'pageview');
Categories
Blogg Teknik Utbyte & Lärande

Tobias rapporterar från Devoxx Belgium 2022

Vi kollar pulsen på Tobias, som nyligen varit iväg till Antwerpen, Belgien, och talat på utvecklarkonferensen Devoxx. Vill du kika på hans tal direkt? Klicka här

Hejsan Tobias, hur är läget?

Jo tack, det är bara bra men det är skönt att vara hemma igen. Det var några intensiva dagar. Många nya intryck och mycket folk. Tror att många, inklusive jag själv, inte riktigt anpassat oss tillbaka till en tillvaro där det går att träffas i stora horder av människor igen.

Berätta lite mer om konferensen.

Näst efter Oracles egna JavaOne så lär Devoxx Belgien vara den största Javakonferensen i världen. Detta var den 19:e upplagan så nästa år blir det jubileum. Tal, workshops och hands-on labbar i fem dagar. Som mest tio parallella spår så det fanns mycket att välja på. Att folk har längtat efter att gå på konferenser igen var tydligt och biljetterna gick åt i en rasande fart. När det släpptes 6-700 extra biljetter så tog dessa slut på två sekunder. Snacket i korridorerna var att det var lättare att få tag på biljetter till BTS än till Devoxx.

Låter galet! Så vad tar du med dig? Har du lärt dig något nytt?

I och med mitt senaste uppdrag så har jag (tillfälligt?) lämnat Java bakom mig så det var skönt att se lite starkt typad kod igen och även intressant att få lite uppdateringar på det senaste inom Java. Bland annat hade både Venkat Subramaniam och Simon Ritter bra genomgångar av en del nyheter. Det pratades en del Domain Driven Design också, gissar att det är de senaste årens trend med mikrotjänster som skakat liv i det gamla liket. Vilket vi gillar, mer DDD åt folket.

Annars var Dylan Beatties “The Art of Code” den mest underhållande presentationen. Jag ska inte avslöja för mycket av den, det är bättre att du ser den själv. Alla tal finns på Devoxx youtube-kanal.

Några andra trender som du snappade upp?

Jag kodar som sagt inte Java för närvarande så jag undvek det mesta kring nya ramverk och andra deep dives på den fronten.

Annars pratades det en hel del säkerhet vilket känns väldigt nödvändigt men också en smula tråkigt om det står i vägen för utvecklingen. En trend som skrämmer mig lite är den växande skaran av illvilliga personer som infiltrerar open source-projekt, ibland under flera års tid, för att slutligen smyga in skadlig kod i programvaran. Så där är rekommendationen att kanske vara lite mer varsam när externt utvecklad programvara lyfts in i våra system.

Även artificiell intelligens var väldigt mycket på tapeten i och med att det blir mer och mer tillgängligt samtidigt som utvecklingen går i en rasande fart.

Sen var självaste mr Java, James Gosling, på plats och talade om Internet of Things.

Det går rykten om att du hade en bejublad presentation själv också?

Bejublad är kanske att ta i men det var uppskattat. Det var i alla fall ingen som kastade saker på mig. Själv är jag sällan riktigt nöjd när jag avslutat den sista meningen. Även denna gång glömde jag bort en massa saker, tycker att jag pratade för fort och snubblade på engelskan.

Är du inte lite väl ödmjuk nu? Det sägs att du toppade listan över veckans högst rankade tal?

Det där är obekräftade rykten, jag såg aldrig någon officiell slutranking. Det var många väldigt bra tal på torsdag kväll och på fredagen.

Okej, men berätta mer om ditt tal istället, vad handlar det om?

Det har egentligen flera olika budskap och berör saker som utvecklares karriärvägar, organisationer där i princip alla är inkompetenta, varför det är dåligt att ha Usain Bolt som förebild och styrkan i att bli gråhårig. En hel del med glimten i ögat men också en del sanningar emellanåt. Jag tänker inte avslöja mer än så, du får titta på videon istället.

Tobias under sitt tal
Foto: Devoxx Belgium 2022
© dD Photography | dimitris Doutsiopoulos
Tobias tal – överst på topplistan!
Foto: Tobias Modig

Okej, okej! Så rekommenderar du andra att åka på Devoxx?

Det beror lite på vad man är på jakt efter. Devoxx är ju relativt nischad mot Java och JVM-miljön även om det finns en hel del mer generella tal också. Annars är det en välorganiserad konferens med duktiga föreläsare och väldigt bra hörsalar. I och med att det är biosalonger så blir det inga huvuden i vägen och det är alltid lätt att se och höra. Deltagarmässigt är konferensen som sagt relativt stor. Om ett av huvudmålen är att socialisera sig och träffa nya bekantskaper så tycker jag nog personligen att det är snäppet lättare på mindre tillställningar.

Antwerpen som stad är väldigt trevlig vilket alltid är ett plus. Dock ligger konferensområdet en kvart med spårvagn utanför centrum.

Så, summa summarum; är du ute efter att knyta nya kontakter och vill ha ett brett spektrum av inriktningar så finns det kanske andra konferenser som passar bättre, men om du vill åka på en JVM-centrerad konferens med mycket folk och bra föreläsningar så finns det förmodligen ingen bättre i Europa.

Tack Tobias för snacket!

Här kan ni kika på Tobias bejublade tal från Devoxx:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *