ga('send', 'pageview');
Categories
Blogg

Är du också less på servrar?

I fredags gästtalade vår alumni Ola Rende på Citerusdagen. Som alltid var det inspirerande och vi lärde oss otroligt mycket.

För er som också är trötta på att köra egna servrar så kan serverless via AWS Lambda vara något att ha. Supersnabb driftsättning och det enda du behöver bry dig om i princip är affärslogiken, vilket kan förenkla för många användningsfall.

Nackdelar finns det självklart också, speciellt om man har något som är igång större delen av dygnet så blir det snabbt dyrare än exempelvis en server på EC2. Det är också begränsat vilka språk som stöds direkt, och olika språk har olika lång uppstartstid för en serverlessfunktion. Generellt går interpreterade språk som Python och Node JS snabbare, medan kompilerade som Java är långsammare att starta. Go verkar vara i en sweet spot med snabb uppstart och kompilerat, statiskt typat språk.För mer komplexa användningsfall finns även Step Functions, där du kan sätta upp flöden och köra olika funktioner i sekvens.

Vi passade även på att ställa några frågor till Ola om hur det var att hälsa på hos sina tidigare kollegor.

Hur tyckte du att det var att gästtala hos oss i fredags?
Det var roligt att gästtala hos er, det var en mycket kunnig publik med många vassa frågor.

Var det något specifikt ni pratade om som du tyckte var värdefullt?
Det kom en mycket bra fråga om hur stor del av ett systems funktionalitet som ska rymmas i en lambda, det som i DDD kallas för bounded context. Detta är en mycket bra fråga att ställa i början av en migration till serverless, när man börjar definiera den nya arkitekturen.

En annan bra fråga var huruvida man ska dela upp lambdor och deras infrastruktur (databaser, köer, API:er osv) i olika Cloud formation stackar, vilket ledde till en bra diskussion om riskerna med att göra så och om ägandeskap av kod vs infrastruktur.

Tack Ola för inspirationen! Som vanligt ger nyfikna frågor nya perspektiv. Nu hoppas vi på fler erfarenheter från våra vänner där ute. Hur gör ni? Skriv en kommentar nedan så fortsätter vi lära tillsammans.

By Frida Wallentin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *