ga('send', 'pageview');
Categories
Blogg

Tips på saker att göra för mental återhämtning

Hur många timmar är du på jobbet, fysiskt och mentalt?

Vår vardag från mars 2020 fram till idag har gjort det tydligt att det som händer i vår omvärld påverkar både vårt privatliv och arbetsliv. För att försöka hantera vår omvärld har vi på Citerus varit noga med att:

Vi jobbar inte hemifrån. Vi är i vårt hem under en pandemi och försöker jobba.

Att försöka jobba hemifrån under en pandemi har gjort att mitt hem och jobb flyter samman. Våra beteenden är beroende av den kontext vi befinner oss och hemarbetet har för mitt gjort det lättare att kolla mejlen sent på kvällen, jobba när jag bara är “lite sjuk” för jag kan ligga i soffan och lyssna, ta ett möte över lunchen eller skippa fikarasten för att det är tråkigt att fika själv. Hemarbetet har bidragit till att jag lagt mycket mer tankekraft på mitt jobb även när jag rent fysiskt “gått hem” från jobbet.

För mig är den mentala återhämtningen efter en jobbdag minst lika viktig som den fysiska återhämtningen efter en löptur. Vad jag har märkt är att jag behöver skilja på jobbet och privatlivet mer medvetet nu än tidigare. Därför passade jag på att slänga ut en fråga i vår gemensamma Slack, för att få lite tips från mina kollegor hur de gör för att återhämta sig mentalt. På bara någon timme hade jag en lista med massor av bra saker som jag tänkte dela med mig av.

Tips på saker att göra för mental återhämtning

 • Bygga vattenfall
 • Spela datorspel
 • Meditation
 • Läsa noveller
 • Ner med händerna i jorden
 • Lyssna på ljudbok
 • Laga mat
 • Zumba eller liknande som kräver fokus
 • Slå av all elektronik
 • Lämna hemmet utan något sätt att bli kontaktad på
 • Göra något med händerna som kräver lite koncentration
 • Sticka
 • Laga något
 • Ta hand om kläder
 • Löpning utan klocka/mål
 • Bygga lego
 • Rensa ogräs
 • Promenad i skogen
 • Baka något
 • Skogsjobb med vänner

Personligen har jag insett att jag får som mest återhämtning i skogen eller när jag får göra något kreativt. Mitt arbete kräver mycket mentalkapacitet och remotetiden har även gjort mig väldigt skärmtrött. Att få vara i skogen och ta in alla intryck eller att skapa något utan press fungerar bra för att få mig att släppa jobbet och börja återhämta mig.

Hur många timmar är du på jobbet per dag och vad ger dig mental återhämtning? 

By Frida Wallentin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *