ga('send', 'pageview');
Categories
Blogg

Brodera din egen QR-kod

Jag har aldrig haft ett visitkort. Jag har en personlig webbsida, men att skapa visitkort med kontaktuppgifter är något jag aldrig ens tänkt på (vilket kanske avslöjar hur dålig jag är på att marknadsföra mig själv).

För ett tag sen började jag skriva om min personliga webbsida, delvis i förberedelse för en konferens (CSS days, konferens om webbutveckling med fokus på CSS) som jag ska åka på om någon månad. Då fick jag idén att göra ett alternativ till ett visitkort, nämligen en broderad QR-kod som leder till min webbsida.

Att skapa en kod är lätt, det finns många sidor som kan göra det. Jag använde denna: https://keremerkan.net/qr-code-and-2d-code-generator/

En Quick Response-kod (förkortat QR) är en kvadratisk matris av pixlar som representerar data, vilka man kan skanna med exempelvis en telefon. Standarden skapades 1994 av det japanska företaget Denso Wave för att märka bildelar. Koderna är gjorda för att vara lätta att skanna och innehålla mer data per yta jämfört med endimensionella streckkoder.

QR-koder innehåller även funktionalitet för felhantering via så kallad Reed-Solomon-felkorrigering. Beroende på koden kan upp till 30% av datan återskapas, vilket hjälper mycket om koden är skadad eller kameran är suddig, etc. Det är det som gör att man kan lägga logotyper mitt i en kod utan att den slutar fungera.

Nu när jag förklarat QR-koder, så är det dags att förklara broderidelen.

Korsstygn är kanske den vanligaste formen av broderi där man korsar två trådar över ett tyg för att forma punkter i ett rutnät vilket blir väldigt likt digitala pixlar.

Jag valde att göra mitt på ett handvävt linnetyg jag hade i mitt tyglager vilket inte var så jämnt som ett tyg gjort för korsstygn, men jag tänkte att det går säkert ändå.

Svårigheten var att placera ut bildpunkterna precis rätt, men bara man utgick från fasta punkter i broderiet gick det. Jag började med att brodera alla fasta delar av en QR-kod, de tre fyrkanterna som visar positionen och riktningen, och använde dem som referenspunkter.

Två broderade QR-koder, den ena något mindre. Tyget är ett linne-tyg som är något ojämt.

Jag gjorde två QR-koder med olika nivå av felkorrigering för att kunna experimentera om det gjorde det lättare att läsa av koden.

Den med högre nivå av felkorrigering upplevde jag som något lättare att skanna, men den var fortfarande beroende på en bra ljusnivå och avståndet mellan koden och kameran. Om jag broderar fler skulle jag pröva att dels brodera på en jämnare väv än det ganska rustika tyget jag hade liggande, dels att brodera med svart tråd.

Jag tyckte ändå att det var värt att göra, om inte annat för att representera mig som textilnörd bättre att ha en kod på en bit tyg snarare än ett visitkort i papper. Nackdelen är att det tar några timmar att brodera. Jag hade som tur var en lång tågresa där det passade utmärkt som sysselsättning.

QR-kod fastnålad på väska innan jag syr fast den.

By Johan Rende

Frontendutvecklare

2 replies on “Brodera din egen QR-kod”

Tack för tipset! Jag får se till att pröva sttamalj, hittills har jag mest sytt historiska kläder så då låg det närmast till hand att ta ett lite grovt linne-tyg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *