ga('send', 'pageview');
Categories
Teknik

Craftsmanship exchange – en vecka i Grand Rapids

Den 14 april inleddes det första utbytet mellan Citerus och Atomic Object. Först ut var Mattias Holmqvist.

Den 14 april inleddes det första utbytet mellan Citerus och Atomic Object. Först ut var Mattias Holmqvist.

Jag flög ut från Stockholm den 14 april för att inleda vårt craftmanship exchange med Atomic Object. Atomic Object är ett företag som på många sätt liknar vårt företag och som på olika sätt har kopplingar till Citerus. Det är därför extra roligt att detta utbytesprogram äntligen har kommit igång.

atomic_wall

Atomic har ett spännande koncept där de bygger hela produkten åt sina kunder, vilket betyder att de har stor kompetens kring utveckling, produktdesign och effektiva arbetssätt.

Under veckan fick jag se prov på hur otroligt bra det kan fungera när man samarbetar i tvärfunktionella team och ta fram nya funktioner utan väntetider. Design, utveckling och testning i en härlig röra med kundens problem i fokus!

I Atomics stora rum fanns en “Radiator” som visualiserade en massa olika information kring status på pågående utvecklingsprojekt, statistik på deras hemsida och vilka som närmast var på gång att publicera bloggposter på hemsidan. Inspirerande!

Jag hade innan utbytet blivit informerad om att projektet jag skulle jobba i baserades på Ruby on Rails. Det skulle visa sig att applikationen var en modern webbapplikation med ett rikt användargränssnitt och det blev därför mycket utveckling för klientdelarna av applikationen.

De tekniker som nyttjades flitigast var CoffeeScript och ett ramverk för JavaScript vid namn Backbone.js. Detta var för mig både ett nytt språk (CoffeeScript) och ett nytt ramverk, vilket var väldigt spännande och roligt att se. Jag parprogrammerade med Matt Fletcher, Jared Sartin och Paul Hart under veckan och fick se mycket av testdriven utveckling med CoffeeScript blandat med en ständigt pågående designprocess. TDD för JavaScript/CoffeeScript är något som jag inte har sett praktiserats tidigare, men det kommer jag ta med mig som en riktigt viktig del i arbetet med denna typ av applikation.

Det är utmanande att sätta sig in i ny teknik och en ny applikation på så kort tid men med stora öron och ögon kan man absorbera och lära sig mycket. Jag hoppas att jag även kunde bidra med lite nytta under veckans parprogrammeringssessioner.

Vi gick även genom ett retrospektiv över projektets första fas och hade flertalet lunchdiskussioner om olika ämnen, däribland operativsystem och design thinking.

Under min sista dag höll jag i en “brown-bag”-lunch där jag presenterade lite kring mina tankar kring Clojure och varför det har kommit att intressera mig.

Utöver dagarna som var fulla med nya erfarenheter blev jag väl omhändertagen och fick se mycket av Grand Rapids och en del av de närliggande städerna. Jag var med och tittade på ett cykellopp, åt trevliga middagar och hade after-work med i stort sett alla på Atomic. Det känns fantastiskt att ha fått umgås med alla på Atomic, både på och utanför arbetet.

Det har varit en otroligt lärorik vecka och det är otroligt bra att Citerus och Atomic Object har skapat möjligheten att genomföra dessa utbyten.

I maj tar vi emot Matt Fletcher från Atomic då han under en vecka kommer att arbeta med oss på Citerus. Vi ser verkligen fram emot detta och framtida utbyten!

Matt Fletchers blogg om den gångna veckan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *