ga('send', 'pageview');
Categories
Teknik

DDD Summit 2013

Varje år arrangeras DDD Summit i USA under ledning av en av DDD:s skapare Eric Evans. Citerus konsult Patrik Fredriksson var en av 13 deltagare, här berättar han mer om konferensen.

Varje år arrangeras DDD Summit i USA under ledning av en av DDD:s skapare Eric Evans. Citerus konsult Patrik Fredriksson var en av 13 deltagare, här berättar han mer om konferensen.

Precis som tidigare år hölls årets upplaga av DDD Summit i Portland, Maine. Tretton deltagare från olika delar av USA, Canada, Ryssland, Italien och Sverige träffades under fem dagar i Eric Evans hemstad för att samtala runt Domain-Driven Design. Många av deltagarna arbetar till vardags som konsulter och utbildare inom DDD, men även andra perspektiv och bakgrunder var representerade i syfte att få till bra samtal. Bland deltagarna fanns t ex Julie Lerman (specialist på Microsofts Entity Framework), Daniel Gackle (grundare av SkySheet) och Rinat Abdullin (http://beingtheworst.com).

DDD-summit2013-topics
Under de tre första dagarna varvade vi samtal under open spaces-liknande former i Portland Public Library med “walk-and-talk”-utflykter till bl a kustbandet. Dag fyra och fem ägnades åt olika typer av projektarbete på Coworking Space Peloton Labs.

Ämnen som avverkades var bl a DDD och Big Data, DDD och den funktionella programmeringsparadigmen, DDD som en pusselbit i applikationssäkerhet och händelsedriven modellering.

En del funderingar handlade också om hur vi som anhängare av DDD kan ytterligare sprida budskapet till nya grupper som kanske kan ha nytta av dessa tankar och idéer. Det kan tex handla om att hitta nya sätt att introducera DDD på men även om att hitta ett bättre sätt att beskriva vad DDD är, och vad man ska ha det till.

Lite tid användes också åt att reflektera över att det nu gått tio år sedan Eric Evans publicerade sin bok och till att fundera över hur DDD-gemenskapen ser ut idag, och kanske mer intressant, vad som händer med DDD framöver. Ett direkt resultat av detta är den open space-konferens som Paul Rayner och Vaughn Vernon anordnar i höst i Colorado. Även webbplatsen för DDD Community har fått sig ett ansiktslyft och kan vara värd ett nytt besök för dig som inte varit där på ett tag.

Några deltagare spenderade en del av projekttiden till att putsa på kommande presentationer och projekt. Bland annat hade jag nöjet att bolla tankar med Paul Rayner runt en Ruby-portning av DDDSample, uppdaterad med det vi lärt oss sedan Java versionen publicerades 2009.

För dig som är nyfiken på vart DDD och inte medverkade på endagskonferensen DDD eXchange i London nu i juni så rekommenderar jag ett besök på deras webbplats.

Håll även utkik på Citerus sidor efter fler DDD-relaterade evenemang under hösten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *