ga('send', 'pageview');
Categories
Personlig förändring

Lägg grunden till din personliga utveckling med ökad självinsikt

Ett år har tagit slut och ett nytt år har precis börjat. Innan du rusar vidare in i det nya året: Stanna till! Ta en titt på det år som gått – var du började och vart du tagit dig. Det här är första delen i en artikelserie där du får ta del av insikter, tips och praktiska övningar som steg för steg bidrar till att ge dig en tydligare riktning i din utveckling.

Ett år har tagit slut och ett nytt år har precis börjat. Innan du rusar vidare in i det nya året: Stanna till! Ta en titt på det år som gått – var du började och vart du tagit dig. Det här är första delen i en artikelserie där du får ta del av insikter, tips och praktiska övningar som steg för steg bidrar till att ge dig en tydligare riktning i din utveckling.


I den här delen ger Citerus konsult Thomas dig möjlighet att
blicka tillbaka på året som gått. Andra delen lär dig att urskilja det som verkligen är viktigt. I den tredje delen ger du dig ut i förändringen och tar ett konkret första steg.

Blicka tillbaka – både på dina framsteg och misslyckanden

Att stanna upp och titta tillbaka på var du startat, att se sträckan du färdats, var du befinner dig nu och vart du är på väg har stor betydelse för din utveckling. Vi behöver alla registrera och ta in det som varit bra, hinder som övervunnits och händelser som kanske förvånat. Det är även viktigt att se det begränsande – när det inte gick som du hoppats, misslyckanden och omständigheter som orsakat problem. Att objektivt och uppriktigt titta på det som varit, hjälper oss att samla ihop och integrera våra erfarenheter. Det ger ökad självinsikt.

En personlig tillbakablick kan göras på massvis av olika sätt och med olika tidshorisonter. Det är givetvis inget som behöver göras just runt nyår – det är dock ett lika bra tillfälle som något annat – och ett år är en lagom tidshorisont.

Innan du sätter igång!

  • Prova gärna att göra övningen parallellt med några nära kollegor eller med din partner. Det är värdefullt att dela med sig och prata om insikter med personer som befinner sig i den miljö där du vill uppnå en förändring.
  • Välj om du vill göra övningen i ett svep, eller om du gör delarna steg för steg i mindre pass om 15-20 min under flera dagar. Jag föredrar det sistnämnda då det gör att övningen kan åka runt i ditt undermedvetna och du kan också gå tillbaka och successivt jobba dig djupare in i frågorna.
  • Övningen kan göras relativt fort och du kan välja att stanna längre i den. Som sagt, välj det som passar dig. Kom ihåg, för att du ska få med dig något värde ur detta så behöver du göra övningen, inte bara läsa den!

Övning: Mitt 2015 och vart det tagit mig

Under övningen kommer du att få ta en ordentlig titt på dig själv. Om du är ovan vid detta så kan det upplevas både läskigt och spännande. Som att titta sig själv i spegeln efter att varit ute i skogen i flera veckor (utan tillgång till spegel). Du vet inte riktigt vad du kommer att möta. Var medveten om att det är lätt att bli överdrivet självkritisk (något som är väldigt vanligt i vår kultur). Tanken med övningen är inte att du ska fokusera på vad du behöver göra annorlunda/förbättra eller att leta efter brister. Syftet är att få ökad självinsikt genom att se saker och ting som de är – ärligt och uppriktigt – utan att nödvändigtvis kategorisera och bedöma.

1. Skapa en helhetsbild av året som gått

Sammanfatta ditt 2015 och skapa dig en helhetsbild av året som gått. Ta gärna hjälp av din kalender, dagbok och/eller foton för att hjälpa dig att minnas. Inkludera hela dig i övningen – även de delar av dig som eventuellt inte finns representerade i din kalender. Gå igenom året månad för månad och anteckna sådant som känns signifikant för dig:

  • Skriv ner 2-3 punkter per månad – t ex  saker som gjorts (eller inte gjorts), händelser, relationer med andra, viktiga insikter, nya färdigheter, prestationer, resultat eller något annat du tycker är signifikant.
  • Kontrollera att du inkluderat alla delar av ditt liv (arbete, familj, vänner, fritid, etc.)
  • Försök att minnas ditt sinnestillstånd – hur var känslan i kroppen (t ex lycklig, engagerad, nedstämd, stressad, håglös, fumlig, fokuserad etc.) under denna tidsperiod?  Ta hjälp av punkterna du antecknade ovan. Sammanfatta i några ord vad du kom fram till. Skriv detta i din sammanfattning av 2015.
  • Sträva inte efter att göra detta perfekt. Du är klar med detta steg när du känner att du har något som representerar ditt år och som är lagom kaotiskt. Precis som våra liv oftast är.

2. Observera vad du tycker/känner kring 2015 

I några minuter, titta på helhetsbilden av 2015 som börjar att ta form. Observera vad som sker i dig när du gör detta. Tanken är att under ett par minuter sitta tillsammans med de tankar och känslor som dyker upp i dig. De berättar något viktigt för dig. När du har lyssnat på dig själv, blir det förhoppningsvis lättare att gå bortom självkritiken (i steg 3 nedan).

  • Vilka tankar dyker upp? Finner du en önskan att något skulle ha varit/blivit annorlunda? Känner du en uppskattning för det som finns med? Har du en längtan att något ska fortsätta på samma sätt eller bli annorlunda under det nya året?
  • Finns det delar av dig och ditt liv som du saknar i din helhetsbild? Är andra delar överrepresenterade? Finns det något du skulle vilja ha mer eller mindre av?
  • Är det någon känsla eller sinnesstämning som du blir påmind om?

Ta ett djupt andetag innan du fortsätter och acceptera det du tänker och känner. Låt allting vara som det är, det är inget som behöver förändras just nu.

3. Se bortom det du gjort – på ditt sätt att vara

I fri text: Beskriv ditt sätt att vara under 2015. Försök att gå bortom det du gjort (eller inte gjort) och vad du skulle eller borde ha gjort annorlunda. Försök låta bli att att kritisera, jämföra eller bedöma dig själv. Ta hjälp av din helhetsbild av 2015 och med omtanke och hjärtlig uppriktighet, beskriv det som var – inget mer, inget mindre.

  • När du känner dig redo, välj ut och beskriv tre (3) aspekter av ditt sätt att vara som har bidragit och varit en tillgång under 2015 (för dig själv, andra eller din omgivning).
  • Varsamt och ärligt – välj ut och beskriv två (2) aspekter av ditt sätt att vara som har varit begränsande under 2015 (för dig själv, andra eller din omgivning).
  • Vilka aha-upplevelser och insikter gällande ditt sätt att vara under 2015 vill du integrera och ta med dig in i 2016?
  • Om du kommer på dig själv med att vara självkritisk eller hård mot dig själv. Inga problem! Ta några djupa andetag samtidigt som du ler för dig själv, fortsätt sedan med övningen.

4. Titta på helheten och tacka dig själv

När du känner dig klar med steg 1-3, läs igenom dina anteckningar.

  • Betrakta ditt 2015 i sin helhet, med allt vad det inneburit och medfört dig. Se hela dig själv, med dina tillgångar och dina begränsningar, det som har tagit dig ända hit, där du befinner dig just nu.
  • Tacka dig själv för att du gjort det du har kunnat!

5. Berätta för någon (frivilligt)

Om du vill, berätta för någon i din närhet om de insikter du fått och vad övningen givit dig. Att prata med någon hjälper dig att sammanfatta och konkretisera dina insikter.

 

Detta avslutar den första delen i denna artikelserie med temat personlig förändring. Nästa del: Bli mer effektiv som ledare – lär dig utskilja det som verkligen är viktigt. Ta gärna kontakt och berätta hur övningen fungerade för dig, eller om det är något du undrar över!

Thomas Atterbom är en Agil Ledarskapcoach som hjälper agila chefer och ledare att utvecklas och bli mer lättrörliga i sitt ledarskap. Han är certifierad Integral Professional Coach™, Scrum Master och Produktägare med förändring och coaching som spetskompetens. Läs mer »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *