ga('send', 'pageview');
Categories
Metod

Hur är du ett föredöme i ditt team?

Det finns många beteenden vi tycker är önskvärda och vill åstadkomma i ett agilt team. Den ökade transparensen och kommunikationen kräver mycket av samarbetet i teamet. Det är lätt att önska och kräva saker av teammedlemmarna, men hur är du själv ett gott föredöme i teamet?

sofia_cirveriusEtt välfungerande agilt team kräver en hel del av sina teammedlemmar och omgivning. Kommunikationen måste fungera, transparensen måste vara självklar och det krävs en stämning där alla hjälps åt och tar gemensamt ansvar. Jag har hört många scrum masters, produktägare och utvecklare, beklaga sig över sina team, teammedlemmar som hellre mailar än går och pratar med folk öga mot öga, kollegor som kommer för sent till möten, kollegor som inte känns engagerade eller prioriterar att bli klara. Samtidigt smittar sådant beteende och det är inte alltid vi själva drar vårt strå till stacken för att förbättra stämningen.

Oavsett om du är teamledare, scrum master, projektledare, chef eller utvecklare är det givetvis lättare att uppmuntra bra beteenden om du själv uppfyller dem. Det är också alltid lättare att klaga på andra än att fundera över sitt eget beteende och hur det kan påverka.

Men alla andra gör ju…

Exempel på dåliga beteenden som jag sett alltför ofta:

  • Produktägare som tjatar på teamet om att alla ska vara i tid till standup, och sedan själv väljer bort standup på grund av andra “superviktiga” möten gång på gång.
  • Produktägare som säger att just deras stories är jätteviktiga men inte tar sig tid att diskutera med utvecklarna och finnas tillgänglig under dagarna.
  • Scrum master som tjatar på utvecklare om att gå och prata med kravställare och andra team, men själv mailar hela tiden.
  • Utvecklare som tycker att andra i teamet ska be om hjälp, men aldrig själva kan erkänna att de har fel eller saknar kunskap om en specifik sak.
  • Utvecklare som blir irriterade när andra utvecklare som kör fast, men ändå visar frustration över att bli störda med frågor och önskemål om parprogrammering.

Exempel på bra beteenden som vi ofta vill uppmuntra i ett agilt team:

  • Be om hjälp.
  • Erkänna när man har gjort fel.
  • Komma i tid till möten.
  • Kommunikation öga-mot-öga istället för via mail.
  • Ta ansvar för sin egen utveckling och kompetens.
  • Ta gemensamt ansvar som team, inte individer.

Hur börjar jag?

Så, du har rannsakat dig själv och insett att du kanske borde prova att vara ett ännu bättre föredöme i teamet. Nu ska du bara komma på vad du ska göra också. Här kommer några konkreta förslag:

  • Visa att det är okej att prata om privata saker som inverkar på jobbet. “Ledsen att jag är disträ, jag har en hemsk huvudvärk/en sjuk släkting/sovit dåligt.”
  • Bjud in till feedback från kollegorna och ta åt dig. Visa att du jobbar på att bli bättre!
  • Uppmärksamma när teammedlem vill ta mer ansvar och växa och gör allt du kan för att erbjuda de möjligheterna.
  • Be om hjälp både vad gäller arbetsuppgifter som inte hinns med och kunskapsluckor. “Det här kan du bättre än jag. Kan du förklara det här för mig?”.
  • Be om ursäkt när du gör misstag eller är otrevlig. “Förlåt att jag inte tog mig tid att lyssna på dig tidigare idag, jag var hemskt stressad inför möte X. Vill du att vi fortsätter den diskussionen nu istället?”
  • Kom i tid till möten och var väl förberedd – givetvis!
  • Välj så mycket som möjligt kommunikation öga-mot-öga istället för mail. Hjälp andra att göra detsamma, “Nej, det här mailar vi inte om, kom så går vi och pratar med X istället!”. Övervinn din egen bekvämlighet om du vill att teamet ska göra samma sak.
  • Ta inte åt dig äran själv utan dela med dig till kollegorna och teamet. Lyft andras förslag.
  • Visa gemensamt ansvar. Kan du inte utveckla men teamet ligger efter, släng andra uppgifter åt sidan och erbjud dig att hjälpa till med det som går – testa, bolla idéer, rota i loggar. Varför ska utvecklarna prioritera att jobba ihjäl sig om produktägare och scrum master visar att det inte är högsta prio genom att göra annat? Du kan skippa det där mötet och hjälpa till att testa istället!
  • Fundera igenom vilka beteenden du tycker är viktiga, rannsaka dig själv och kom fram till vilka saker just du behöver bli bättre på. Sätt sedan upp dem som mål! Är det att be om hjälp varje dag? Sätt upp en lapp på skrivbordet som påminnelse.
  • Berätta för teamet vad du själv försöker bli bättre på och be dem att uppmärksamma när du lyckas och misslyckas. När en kollega tydligt försöker att utvecklas brukar det smitta av sig till andra.

Är det lätt? Nej, då skulle nog alla göra det. Själv har jag kämpat för att inte fastna i mailträsket och påmint mig själv ständigt att ta den obekväma vägen och gå och prata med folk istället. Jag har pratat med teammedlemmar som gett mig feedback och bett dem säga till när jag tex har blivit för otålig på möten och förbättrat mitt beteende. Jag har som scrum master själv prioriterat om och avbokat möten för att finnas närvarande i teamet när vi har haft tidspress. Jag har konfronterat produktägare med att om de inte kan prioritera att vara med på en tio minuters standup på morgonen, varför ska utvecklarna prioritera just den storyn eller slita för att bli klara i tid?

Så sätt igång! Var ett gott föredöme och gör det du förväntar dig av andra – men ännu mer! Förutom att du påverkar teamet i en bra riktning så utvecklar du förmodligen dig själv till en bättre människa på kuppen. För att uttrycka det som en känd slogan: Just do it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *