ga('send', 'pageview');
Categories
Teknik

Mina råd till nya datateknikstudenter

Jag har sedan min examen från KTH årligen blivit inbjuden för att tala till nyblivna datateknikstudenter på KTH Haninges introduktionsdag. De många intressanta frågor man får av de som tar sitt första steg in i kodens värld tvingar en att ta ett steg tillbaka och verkligen tänka igenom sin motivation och sina livsval. Vissa frågor återkommer år efter år och jag har därför valt att samla dem här tillsammans med mina svar på dem. Min förhoppning är att kunna ge lite extra vägledning till studenter som en dag kan komma att göra mig sällskap i IT-världen.

Jag har sedan min examen från KTH årligen blivit inbjuden för att tala till nyblivna datateknikstudenter på KTH Haninges introduktionsdag. De många intressanta frågor man får av de som tar sitt första steg in i kodens värld tvingar en att ta ett steg tillbaka och verkligen tänka igenom sin motivation och sina livsval. Vissa frågor återkommer år efter år och jag har därför valt att samla dem här tillsammans med mina svar på dem. Min förhoppning är att kunna ge lite extra vägledning till studenter som en dag kan komma att göra mig sällskap i IT-världen.

Varför valde du utbildningen Datateknik?

Ända sen jag var liten hade familjen en desktopdator (ursprungligen en Macintosh Classic, googla “Macquarium” för att se hur den såg ut) hemma, som både jag och min bror använde flitigt. Såvitt jag minns blev vi aldrig instruerade att vara försiktiga om den, vilket kan ha bidragit till att vi utforskade dess inre och experimenterade med den. Datorintresset höll i sig genom skolan och gymnasiet (där jag gick el- och datorteknik), vilket fick mig att söka till datateknik på KTH efter avslutat basår.

Anledningen att det blev just datateknik på KTH var att programmet erbjöd en lockande blandning av teoretiska studier och praktiska projekt, till en början på skolan men sedan ute på företag. Att datateknik till skillnad från datalogi lade mindre fokus på “hård” matematik och mer på tillämpad teknik tilltalade mig också.

Om du började om utbildningen idag, vad hade du gjort annorlunda?

Om jag vetat att linjär algebra inte bara handlade om att räkna på trista koordinatsystem och vektorer, utan faktiskt var den matematik som hela den moderna 3D grafiken bygger på så hade jag varit mycket mer uppmärksam under de lektionerna! Idag, då jag har ett brinnande intresse för spelutveckling, hade jag haft mycket nytta av en djupare förståelse för just linjär algebra.
Jag tycker det är otroligt viktigt att som lärare kunna förklara vad ämnet man lär ut har för praktisk nytta, och vill uppmana studenter att ställa dessa frågor om den förklaringen inte ges.

En annan sak som många missar i sin högskoleutbildning är det livsviktiga nätverkandet. Det viktiga i högskolestudierna är inte enbart att gå på lektionerna och klara sina kurser. Det är även viktigt att börja bygga kontaktnät bland klasskamrater, parallellklasskamrater och företag. Om du under studierna arbetar tillsammans med klasskamrater på projektarbeten och visar vad du går för så kan det i framtiden, när de arbetar i industrin, vara en perfekt ingång till en första anställning eller till ett nytt jobb.

Hur fick du anställning efter dina studier?

Mot slutet av min utbildning gick jag på i stort sett varje arbetsmarknadsmässa jag fick nys om, främst i syfte att hitta ett företag att göra mitt examensarbete hos. På det sättet lyckades jag skicka ut mitt CV till många olika företag och byggde på så sätt upp en samling intressanta företag jag kunde tänka mig att arbeta för. Samtidigt höll jag min LinkedIn-profil uppdaterad och fick genom den ökad exponering mot rekryterare som sökte efter folk med min profil. Till slut var det upp till mig att gå igenom högen och välja det som passade mina intressen och min livssituation bäst.

En viktig sak att tänka på här är att det inte enbart är ett företag som väljer dig utifrån vad du kan göra för dem, det är även du som väljer företag utifrån vad de kan göra för dig.

Vilken var den roligaste kursen?

Den roligaste kursen tycker jag var mikrodatorteknik. Jag började kursen under den andra hälften av min första termin, så jag hade få föraningar om vad den skulle innehålla. Kursen började med att vi fick varsitt kretskort med en CPU, 8 lysdioder, en 7-segmentsdisplay, en LCD-display, en parallellport och en serieport. Med denna mikrodator fick vi sedan steg för steg lära oss hur datorer fungerar på riktigt låg nivå. Vi fick lära oss assemblerkod och fick själva flytta minne mellan olika minnesadresser, tända och släcka enskilda pixlar på skärmen och förundras över hur programmerare under decennier använde detta simpla språk för att bygga oerhört komplexa system. Det var en enormt lärorik kurs som jag hade användning av under resten av utbildningen.

Vilken var den svåraste kursen?

Detta varierar mycket från person till person. För mig var det den sista matematikkursen, som behandlade matematisk statistik, medan för andra var den inledande programmeringskursen svår att komma in i. Det är viktigt att ha en ödmjuk inställning till studierna och att veta om att programmeringskunskaper är något man kan (och bör) fortsätta att utveckla och förbättra under resten av karriären, för att inte tala om de andra färdigheter som är viktiga för en utvecklare.

Motsvarade arbetet dina förväntningar?

Personligen hade jag ganska oklara förväntningar när jag började min utbildning, men de två projekten ute på företag samt examensarbetet gav mig en klarare bild. Arbetet har definitivt visat sig vara mycket mer socialt än vad stereotyperna om programmerare fått mig att tro. Som utvecklare är det inte bara viktigt att skriva kod som utför en uppgift, utan även att kunna tala med användare om behov och kravställning, att kunna förklara och lära upp andra utvecklare, att kunna anpassa presentationer till åhörare med olika nivåer av tekniskt kunnande, att kunna skriva kod som är lättläslig och lätt att underhålla, samt att kunna sätta sig in i nya tekniker och hänga med i den ofta snabba teknikutvecklingen.

Jag hade inte heller förväntat mig att programmering var ett så pass kreativt yrke som det är. Det finns en stor rikedom av sätt att lösa problem på, och det skapas nya verktyg, metoder och tankesätt hela tiden, vilka influerar vår vardag som utvecklare. Att programmerare till så hög grad använder Internet för att kommunicera och söka eller dela lösningar på problem leder också till att idéer sprids mycket snabbt och sanningar regelbundet omprövas.

Kände du att utbildningen förberedde dig för arbetet som utvecklare?

Ja, tack vare att vi i utbildningen använde oss av verktyg och språk som även används ute i industrin så kunde vi efter utbildningen snabbt komma in på banan och börja leverera värde ute hos företag. Att vi även hade projektarbeten ute på företag gjorde att vi fick möjlighet att se vilka kunskaper och färdigheter som stod högt i kurs hos företagen och anpassa våra valbara kurser och övriga studier till att behandla dessa. Att dessutom delta på arbetsmarknadsmässor och kunna ställa raka frågor om vad IT-bolag söker för kompetenser var även det till stor hjälp för att förbereda inträdet i arbetslivet.

Har du haft användning av det du lärt dig utanför studier och arbete?

Ja, absolut! Programmering är ett utmärkt verktyg för kreativitet och jag försöker använda det till fullo. Utöver den sortens programmering jag gör i mitt dagliga arbete så har jag använt programmeringen till att skapa hemsidor, att bygga hemautomatiseringsapparater, att skapa spel för såväl datorer som smarta telefoner, för att lösa tekniska sysslor i hemmet och för att bidra till öppna källkodsprojekt.

Finns det några webbsidor du hade mycket hjälp av under utbildningen?

Det första jag brukar svara på denna fråga är stackoverflow.com, en sida som samlar frågor och svar om olika vanliga problem och frågeställningar rörande programmering, nätverk, operativsystem och datorer i allmänhet.

En annan sida värd att rekommendera är linkedin.com, vilket är ett sorts socialt nätverk för yrkesarbetande. På LinkedIn lägger du upp ditt CV för mer eller mindre allmän beskådan. Sidan används mycket rikligt av såväl rekryterare från rena rekryteringsbolag som för etablerade bolag i en mängd industrier, inte minst mjukvaruindustrin. Även som ung och nyutexaminerad utvecklare kan du, med rätt profil och färdigheter, få kontakter och erbjudanden värda din uppmärksamhet.

En tredje sida som jag också hade mycket användning av i mitt nätverksbyggande var meetup.com. Ursprungligen är det en sida för att facilitera aktiviteter för olika hobbyister och för sociala evenemang, men med tiden har den även kommit att bli en plattform för IT-bolag att göra reklam för sina företag i rekryteringssyfte. Upplägget är ofta enligt följande: bolag A arbetar med teknik B och söker utvecklare. I syfte att finna kandidater så utlyser man en kväll med föredrag om hur bolaget använder teknik B inklusive mingel med anställda på bolaget. Deltagare som finner bolagets presentationer intressanta erbjuds att ta kontakt för att som en matchning går att finna.

Jag har genom årens lopp varit på många spännande och lärorika föredrag och rekommenderar det starkt som ett sätt att få en djupare inblick i industrins många företag och utmaningar både här i Stockholm och bortom.

En fjärde sida, som i kronologisk ordning hamnar någonstans mellan Meetup och LinkedIn är glassdoor.com. Denna sida samlar recensioner av olika företag i allmänhet och deras intervjuprocesser i synnerhet. Sidan är perfekt för att få en eller flera alternativa åsikter om en möjlig arbetsgivare, då sidans crowdsourcade recensenter i skydd av anonymitet ofta vågar tala mycket fritt om vad som egentligen pågår bakom fasaden hos deras arbetsgivare.

Jag vill gärna få lästips och inbjudningar till seminarier!

By Ola Rende

Backendutvecklare, fullstackutvecklare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *