ga('send', 'pageview');
Categories
Teknik

The Strange Loop 2014 – en annorlunda konferens

Under två dagar träffas c:a 1 000 utvecklare i Peabody Opera house i St Louis, MO, för att på konferensen The Strange Loop utforska aktuella ämnen inom systemutveckling och programmering. Till skillnad från många andra utvecklarkonferenser ligger fokus på en mer teknisk nivå. Presentationerna handlar snarare om datastrukturer, algoritmer och nya användingsområden för funktionella språk än om metoder och ramverk. Presentationer om Spring och JBoss lyser med sin frånvaro.

Under två dagar träffas c:a 1 000 utvecklare i Peabody Opera house i St Louis, MO, för att på konferensen The Strange Loop utforska aktuella ämnen inom systemutveckling och programmering. Till skillnad från många andra utvecklarkonferenser ligger fokus på en mer teknisk nivå. Presentationerna handlar snarare om datastrukturer, algoritmer och nya användingsområden för funktionella språk än om metoder och ramverk. Presentationer om Spring och JBoss lyser med sin frånvaro.

Tydliga trender för året är fokus på funktionell reaktiv programming, orkestrering och driftsättning i klusterkonfiguration, funderingar runt typsystem, och funktionell programmering både på klient och serversida, framförallt i Clojure.

IMG_0034

 

Videor från konferensens presentationer finns på Youtube, här är några du inte ska missa:

Wolfram Language, Stephen Wolfram
En fantastiskt underhållande presentation om Wolfram Language; ett slags mashup mellan Mathematicas symboliska notation och Wolfram Alpha som Stephen Wolfram filat på under 35 års tid. En mycket engagerad Stephen Wolfram visar i det närmaste häpnandsväckande sätt att bearbetat och visualisera data.

Rich Hickey, Transducers
Rich Hickey introducerar på ett underhållande sätt transducers i Clojure som generalisering av processer och flöden isärkopplat från underliggande datatyper. Processerna kodifieras som fristående koncept och dessa kan sedan användas för att implementera processerna i olika situationer. Exempel inkluderar transducers av funktioner som map, reduce och filter som kan användas tillsammans med collections, channels etc. Som alla stora tänkare har Rich ett hår som bör upplevas.

Turning The Database Inside Out with Apache Samza, Martin Kleppmann
Martin Kleppmann presenterar hur man instället för att spara data i databasen på klassiskt maner som tabeller och relationer, kan göra transaktionloggen direkt tillgänglig för utvecklare som en första klassens medborgare. Vinsterna med detta är att istället för att skapa materialiserade vyer vid skrivning skapa dessa vid läsning utifrån de händelser som ligger i transaktionsloggen. Detta ger liknande fördelar som klassisk event sourcing, t ex fullständigt spårbar historik och möjlighet att titta på existerande data på nytt sätt. Apache Samza är ett verktyg under utveckling för att skapa läsvyer från en underliggande transaktionslogg, som t ex kan vara Apache Kafka.

Concurrency Options on the JVM, Jessica Kerr
Jessica Kerr går igenom och jämför hur concurrency-modellerna är implementerade i Scala, Java och Clojure. Genom att titta på de olika abstraktionerna och hur dessa är implementerade ger hon handfasta råd och påtalar fördelar och brister i respektive språk.

Jepsen II: Linearizable Boogaloo, Kyle Kingsbury
Här fokuserar Kyle Kingsbury på C:et i ACID, consistency. Efter att ha lagt en teoretisk grund för vad man kan förvänta sig hos en implementation av den extremaste konsistensmodellen, linearizability, går Kyle vidare med en jämförelse av implementationerna hos bland annat RabbitMQ och Elastic Search. Kyle konstaterar att ingen av de jämförda projekten har en helt lyckad implementation, och visar på vilka strategier som används för att hantera de situationer där implementationerna fallerar. Slutsatsen blir att det är viktigt att förstå vilken väg de olika lösningarna har tagit, och att välja en lösning som passar ditt projekts specifika situation.

Our Shared Joy of Programming, Carin Meier och Sam Aaron
I denna avslutande keynote beskriver Carin Meier och Sam Aaron sin passion för programmering. I ett medryckande brandtal propagerade Sam Aaron för vår skyldighet som utvecklare att förklara för vår omgivning, och framförallt våra barn, vad programmering är och hur tillfredställande det kan vara att utveckla mjukvara. Sam, som under lång tid utvecklat Overtone, ett Clojurebibliotek för att skapa musik, visade hur han med hjälp av specialbyggd ljudmukvara för Raspberry Pi lyckats få skolbarn i Storbritannien intresserade av programmering. Presentationen avslutas med en performance där musik och dansande robotar (inklusive en quadkopter och en Roomba) möts i en på alla sätt lämplig avslutning av konferensen. “My mission, your mission, our mission is to show people that computing is not dull and lifeless… it’s badass”– Sam Aaron.
The Strange Loop har fått ett rykte om sig att vara framåtblickande och har blivit populär inom utvecklarkretsar, biljetterna till årets konferens sålde snabbt slut. Det märks att konferensen är skapad av en utvecklare för utvecklare. Frånvaron av kommersiella intressen är uppfriskande och konferensavgiften är förhållandevis låg. Till viss del märks det också i evenemanget, där till exempel bristen på moderatorer i bland ställer till det när talare har svårt att hålla tiden, men på det stora hela överväger de positiva sidorna.
The Strange Loop inleddes i år med en välkomstfest på St Louis City Museum, ett museum som mer liknar en gigantisk lekplats än ett klassiskt museum. Fyllt med spektakulära skrotbyggen inbjuder museet att utforska allt ifrån en amerikansk skolbuss parkerad till hälften utanför taket på tionde våningen, till en tio våningar lång rutschkana, ett flygplan, ett onaturligt stort bollhav, med mera. Kvällsaktiviterna under konferensen var av varierande kvalitet. Avstå gärna besöket på Maggie O’Briens bar och satsa i stället på baren i Union Station eller en burgare med milkshake på Bailey’s. Varför inte en alkoholstint milkshake med glacerat baconströssel?

robotorium

Extra kul med årets besök var att vi fick möjlighet att hänga lite med våra kollegor från Atomic Object i Grand Rapids, MI, som hade ett par utvecklare som besökare på konferensen.

Konferensen ligger i St Louis, med en bilresa på dryga fyra timmar från Chicago blir det en relativt lång utflykt för två dagars konferens. Det hålls även en workshop-dag före själva huvudkonferensen som kan vara värd att titta närmare på om man ändå tänker besöka konferensen. Om du bilar från Chicago, missa inte att göra ett besök på Farnsworth House.

farnsworth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *