ga('send', 'pageview');
Categories
Citeruskulturen Mjukvaruhantverk Personlig förändring Utbyte & Lärande

En fantastisk mekanik för lärande (tre tankar)

Förra veckan var Citerus på slottet Châteauform’ i Provence för att under några dagar umgås, experimentera och byta erfarenheter. I ett ögonblick av förundran slogs jag av att det här är vår absoluta paradgren – förmågan att ta fullt ansvar för den tid/arena vi har till förfogande och ge varandra så mycket vi förmår – förvissade om att vi får lika mycket tillbaka. En fantastisk mekanik som kickar in och som från sidan är svår att förstå. Latent och genomsyrande. Här kommer tre tankar om varför jag tror att det funkar så bra som det gör.

Förra veckan var Citerus på slottet Châteauform’ i Provence för att under några dagar umgås, experimentera och byta erfarenheter. I ett ögonblick av förundran slogs jag av att det här är vår absoluta paradgrenförmågan att ta fullt ansvar för den tid/arena vi har till förfogande och ge varandra så mycket vi förmår – förvissade om att vi får lika mycket tillbaka. En fantastisk mekanik som kickar in och som från sidan är svår att förstå. Latent och genomsyrande. Här kommer tre tankar om varför jag tror att det funkar så bra som det gör.

Bygg upp en vana / Testa och utvärdera

IMG_8636En del av hemligheten är att vi har tränat utbyte och lärande regelbundet och under lång tid. Dels som våra månatliga pulsslag (minikonferensen Citerusdagen) men även som återkommande större evenemang. Det man tränar på blir man bättre på. Så enkelt är det. Och precis så svårt. För det har inte alltid varit ett lika välsmort maskineri som det är idag. Ett mått av “kom igen, vi gör det här nu!” och “kan vi inte prova så här istället?” behövs. Inledningsvis. Och löpande. Och så länge jag kan minnas har vi mätt det upplevda värdet av alla våra Citerusdagar och konferenser – ett mått vi plottar på en skärm som sitter på vårt kontor. Det här är ett av våra viktigaste mätetal.

IMG_8727Mitt råd är just därför att ni skapar återkommande tid och utrymme för att testa er fram. Ambitionen är så klart att hitta formerna för den typ av lärandet och utbyte som passar bäst för er. Det här är en tid då ni också får acceptera att inte alla utbyten blir bra – ni lär er fortfarande mycket om varandra och om lärande. Utvärdera och mät och gör små miniretrospektiv kring era utbytesstunder. Ta med er något enskilt, eller några få saker, att förbättra till nästa gång.

Prestigelöshet

För nästan 20 år sedan satte vi upp ett motto för Citerus som än idag genomsyrar vår kultur. Det fångas i ordet PNEHM! som är en akronym för egenskaperna Prestigelöshet, Nyfikenhet, Engagemang, Helhetssyn och Mod. Just det första, prestigelösheten, är helt avgörande för att nå den psykologiska trygghet som krävs för att våga vara okunnig och ställa de frågor som ger mest nytta.

DSC_2958Som en konsekvens är många ämnen på Citerusdagarnas Open Space-sessioner av karaktären “Jag har kört fast med X och behöver hjälp”.

Något som är magiskt med prestigelöshet är att det smittar. Ju fler som sänker garden och vågar säga “Det här tycker jag är svårt – jag behöver era kloka tankar!” … desto fler kommer våga göra detsamma nästa gång.

Här är det bara att sätta igång. Liera dig med några andra modiga och kör (och det är ännu bättre om ni har någon formell eller informell ledande funktion i bolaget). Vågar vara först med att vara behövande och ofullständiga. Eller ja, mänskliga.

Rekrytera glöd

IMG_1284Två andra egenskaper ur PNEHM! är lika viktiga: Nyfikenhet och Engagemang. Eller kanske kan vi sammanfatta det med ordet Glöd! (Prova säga PGHM! 100 gånger)

När vi rekryterar till Citerus är de här egenskaperna ovillkorliga. Hellre några färre års erfarenhet och hunger kvar än massa års erfarenhet men med falnad nyfikenhet. Faktum är att alla som kliver ombord på Citerusskeppet uppvisar glöd kring någon del av det fina vuxenlego som mjukvaruutveckling är – oavsett om det handlar om att utveckla själv eller genom andra.

Även detta kan du ha i åtanke och hålla utkik efter när du bygger ditt team! Spårade intervjun vid något tillfälle ur i en energifull och energigivande diskussion? Såg du något som gnistrade i ögonen hos den du pratade med? Uppkom tillfällen då ni pratade i mun på varandra (på ett respektfullt sätt)? I så fall är du förmodligen något bra på spåren!

Här är det på sin plats med en liten påminnelse i detta extrovert-premierade tidevarv: Även introverta och ambiverta personer är nog så viktiga i bra team. Ofta glöder de dock på ett annorlunda sätt än de extroverta. Förmodligen pratar ni inte i mun på varandra men om ni kommer in på något favoritämne och utrymmet ges kommer säkerligen tecken på glöd visa sig.

 


IMG_1348Sammanfattning

Träna på lärande och gör det till vana! Sänk din gard och visa att det är okej att inte veta och kunna allt. Leta efter personer som är nyfikna och som i sin egen nyfikenhet ger mer energi till sin omgivningen än vad de förbrukar.

Om du får detta på plats har du alla förutsättningar att skapa ett magisk självspelande piano av ständigt lärande!

Lycka till!

 

IMG_8648

PS.

  • Vill du hänga med på en Citerusdag och kolla hur vi gör? Eller vill du bara bolla vidare det här med lärande eller mjukvaruutveckling? Eller helt enkelt ta en kaffe eller lunch är du välkommen att kontakta någon av oss – vem som helst.
  • Är du nyfiken på det här med psykologisk trygghet? Kolla in den här kursen!
  • Vill du bli en del av oss? Vår nästa dagskonferens sker på Nynäs Havsbad för att sparka igång höstterminen. Hänger du med oss dit? Välkommen att anmäla intresse att jobba med oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *