ga('send', 'pageview');
Categories
Blogg

Hur ser den bästa organisationen ut? Och hur ska den ledas?

Kan du också längta efter en chef som talar om hur du ska göra? Det kan kännas rätt skönt, inte minst om du är ny inom området eller rollen. Att bara lyda och göra som man blir tillsagd  och processer. Men allteftersom du blir mer varm i kläderna och växer in i din roll, brukar det kännas allt bättre att fatta egna beslut och att kanske ta någon smart genväg. Om någon då talar om i detalj vad du borde göra kan det få motsatt effekt. Man kanske blir frustrerad, känner sig förminskad och slutar tänka själv.

Det är här de agila värderingarna och principerna kommer in. Vi jobbar tillsammans i autonoma, självorganiserande team, och löser komplicerade saker ihop. Som team har vi en styrka att se möjligheter som vi ofta inte kan identifiera och lösa själva.Missförstå mig inte, ingen ska säga att det är enkelt. Vi har ju med människor och kommunikation att göra! 

Har ni provat att flyga? 

Jag minns en gång när jag verkligen flög, det var vid en mycket stor agil/lean- transformation. Ledningen hade modet att röra om i grytan ordentligt. Det hade länge sagts att det tunga arbetssättet, som gjorde att allt tog så lång tid, “satt i väggarna”. Vi jobbade som så många andra företag, stora och små, enligt “vattenfall”. Men det visste vi inte att det hette, eftersom det för oss hette att förändring var omöjligt.

Att jobba enligt vattenfall försvann och det skapades en agil utvecklingsorganisation med tvärfunktionella agila team där plötsligt systemarkitekter, utvecklare och testare förväntades jobba ihop. De gamla processerna försvann och nya skulle skapas i lean/agil anda. Istället för att be om lov uppmanades vi att fatta egna beslut och ta egna initiativ.

Och som vi flög!

I medvind när alla samarbetade och hittade sin roll i teamet och vi lyckades leverera.

I motvind när mjukvaran vid djupare grävande visade sig vara mer komplex än väntat och samarbetet knakade i fogarna.

Ibland sken solen och värmde, inte minst när vi provade några smarta agila workshops och uppåtvindarna var så starka att de lyfte även denna enorma koloss. 

Går det att säga att vi skulle ha jobbat i en agil organisation från början? Det är inte alls säkert. Var sak har sin tid vilket vi kan se genom att titta bakåt och konstatera att  organisationer och ledarskap sett helt annorlunda ut genom åren. Många företag och organisationer har lyckats väldigt väl ändå. 

Så svaret på frågan vilken organisation som är den bästa och hur den ska ledas är att den bästa organisationen är den som passar för den verksamhet, den omvärld och tid vi verkar i.

By Helena Solheim

Affärsutvecklare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *