ga('send', 'pageview');
Categories
Metod

Sex fallgropar vid förändringsarbete

Förändringsarbete är ofta lika med långa stora projekt, kräver speciella (dyra) förändringsledare och ger sällan önskat resultat. Dessutom skakar det om medarbetarna och skapar oro. Det behöver inte vara så!

Förändringar kan faktiskt vara engagerande, motiverande och decentraliserade aktiviteter. Arbetet kan drivas av medarbetarna själva, kosta en bråkdel av mastodontprojekten och ändå överträffa förväntningarna. Det enda som krävs är mod, nyfikenhet och ett par tankar lånade från Lean och Agile. Vi har listan på vad du absolut ska undvika om du vill skapa bestående förändring.   

1. DETALJSTYR INTE

Släpp detaljstyrningen av åtgärder. Fokusera på tydliga och mätbara mål som hela organisationen förstår och kan hjälpa till att nå. 

2. FÖRANKRA INTE

Ta med medarbetarna redan från början istället. Lyssna på deras åsikter, låt dem rösta på vilken förändring de vill börja med och låt dem bedöma resultatet.

3. TÄNK INTE FÖR STORT

Undvik prestigefyllda och stora åtgärdspaket. Satsa istället på ett pärlband av små åtgärdsexperiment. Det leder till snabb kunskap och möjlighet att korrigera kursen, avbryta eller fortsätta.

4. MÄT INTE FÖR MYCKET

Stå emot frestelsen att införa mängder av mätpunkter som skapar förvirring och möjlighet att efterhandskonstruera framgång. Koka istället ner mätpunkterna till så få som möjligt. Helst bara en enda.

5. HA INGA HEMLISAR

Håll ingenting hemligt i tron om att undvika oro och förändringsovilja. Var istället helt transparent med vad som planeras, varför och vad resultatet blev.

6. DÖLJ INTE MOTGÅNGARNA

Dölj inte motgångarna. Fira dem! De leder ju faktiskt till en ökad kunskap. Men se för all del till att fira framgångarna också.

VILKA FALLGROPAR HAR DU RAMLAT I?

Listan kan göras längre. Det här var några av våra favoriter. Dela gärna med dig av dina lyckosamma recept och bjud gärna på vilka fallgropar du ramlat i.

Vill du veta mer om agilt förändringsarbete och hur du kontinuerligt kan skapa förbättringar? Vill du lära dig agil förändringsledning, analysera din organisation och bygga en Change Backlog för dina förändringar? Då ska du ta dig en titt på vår kurs Agilt förändringsarbete.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *