ga('send', 'pageview');
Categories
Blogg

Vad har jag lärt mig under det senaste året?

Nyligen avslutade jag ett konsultuppdrag och en kollega på Citerus frågade mig då vad jag lärt mig på uppdraget. Först kunde jag inte komma på något specifikt, men när jag funderade vidare kunde jag ju komma på massor av saker som jag har lärt mig! Både inom teknik, metod, team – och en ny domän.

Jag har lärt mig, ett för mig, helt nytt JavaScript-ramverk, React. När jag började på uppdraget hade jag inte tidigare arbetat med React så jag körde igång med en kurs online med grunderna. Sen fortsatte jag lärandet genom att jobba med gamla och nya komponenter på uppdraget under året tillsammans med kollegorna i teamet. Även om det såklart finns massor mer spännande saker att lära sig om React och de tillhörande teknikerna så har jag kommit en bra bit på vägen.

Jag har lärt mig mer om REST-APIer och Sass-strukturer och använt ett nytt CMS – SiteVision – och fått se dess fördelar och nackdelar.  Jag har fått jobba med microservices i Java, trots att jag var där som frontendutvecklare.  Jag fick också mobbprogrammera igen och gillar det ännu mer än jag gjorde innan och nu drömmer jag om ett uppdrag där de kör 100% mobb.

Jag har jobbat i och lärt mig en helt ny domän och kan nu oändligt mycket mer än innan om lotteridragningar, vinster och postnummer. Dessutom har jag lärt mig hur krångligt det kan vara med domänspråk och kommunikation i en organisation. Jag har fått mer erfarenhet av att jobba över avdelningsgränser, vilket jag ju älskar och även fått öva på att förklara tekniska funktioner för personer på “otekniska” tjänster.

Det är lätt att bara springa vidare på nästa grej, uppdrag eller utmaning, utan att först stanna upp, reflektera och vara stolt och glad över det en lärt sig och åstadkommit under den senaste tiden. Därför är jag så glad att min kollega ställde frågan och utmanade mig att reflektera.

Nu ser jag fram emot var nästa uppdrag för mig, något som ännu inte är klart. Så om ditt företag letar efter en nyfiken och engagerad frontend-utvecklare som gillar helhetssyn och har mod att prestigelöst ställa frågan “varför?” – tveka inte att höra av dig till mig!

Kanske blir jag din nästa kollega?

By Erika Ornstein

Frontendutvecklare, scrum master

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *