ga('send', 'pageview');
Categories
Metod Teknik

Från QCon London till månen och tillbaka igen


Det är snart slut på QCon och tre intensiva dagar med inspirerande pass. Ett bestående intryck är att mycket har handlat om människorna, att den mjukvara vi skapar bär direkta spår av våra organisationer, vår förmåga att hålla våra lösningar små och tydliga, våra styrkor och svagheter som teammedlemmar och att framgång hänger på kvaliteten på våra relationer mellan dessa teammedlemmar. Just den mänskliga faktorn har återkommit i många pass med fantastiska talare såsom Jenni Jepson, Adam Tornhill, Dan North, Sallyann Freudenberg, Kevlin Henney, Andrew Stewart och Rachel Davies.

Efter åtskilliga pass sitter jag nu, i en t-shirt med texten “Data Is The New Bacon”, med ett MongoDB sponsblock fullt med anteckningar och konstiga krumelurer. Jag försöker jag skapa ordning bland tankar och all inspiration. Och kanske lyckas jag svara på frågan jag alltid ställer till mina kompisar när de kommer hem efter en konferens: Vad ska jag kolla upp?

Keynote med Russ Olsen

QCon inleddes av Russ Olsen som i sin inledande keynote berättade den fascinerande och halsbrytande historien om rymdprogrammen på 50- och 60-talen. Hur svårt “do the simplest thing that could possibly work” kan vara och hur betydelsefullt förtroende på alla nivåer är. Han berättade om Margaret Hamilton som skrev mjukvara för bland annat månlandaren The Eagle och avslutade med den inspirerande uppmaningen att vi ska sikta högre och lösa svårare problem, “not because they are easy, but because they are hard”.

Om att utnyttja olika människors styrkor

Sallyann Freudenberg inledde sitt konferenspass med en personlig historia om sig själv och hennes son och ett par videor om och med Temple Grandin. Hon delade med sig av en nyanserad bild av autism och hur det handlar om ett spektrum av mänskliga egenskaper som vi alla delar i olika utsträckning. Dessa egenskaper är styrkor när vi löser problem inom mjukvaruutveckling men pga okunskap riskerar vi att inte utnyttja dem till fullo. Hon belyste att agila rutiner såsom standups och kravbilder med personas är fantastiska verktyg. Men Sallyann lämnade, i alla fall mig, med frågan: hur utnyttjar vi olika människors styrkor ännu mer?

Vilket leder mig in på Jenni Jepsen och hennes pass om hur våra mänskliga relationer i team och mellan team avgör vår framgång. Att team med bra relationer mellan teammedlemmar presterar bra är något jag själv upplevt gång på gång. Men att det bevisligen frigör energi till problemlösning och kreativitet var nya fakta för mig. Ett citat som fastnade i mitt huvud från hennes pass: “It does not work to have people tell each other they suck. It’s a waste.” Och som med all waste är det bättre att försöka minska den så vi kan spendera vår energi på värdefulla saker istället.

Små och koncisa lösningar

Kevlin Henney lockade till många skratt med historier om både Ariane 5 och Knight Capital Group såväl som businessfloskel-versionen av Shakespeares klassiska “To be or not to be…”. Men han pratade också om vikten av att hålla våra lösningar små och koncisa. Hur vårt sätt att bemanna utvecklingsprojekt med maximalt antal utvecklare skapar stora kodbaser som är svåra och tidsmässigt hopplösa att vidareutveckla och förvalta.

Mjukvaruutveckling i Afrika avslutar dag 1

Första dagen avslutades med Enyo Kumahor som berättade om mjukvaruutveckling i Afrika. Hur fel det kan gå när vi glömmer kontext i våra lösningar. Som tex. när männen, i ett uttryck av machoism, åt p-pillren deras fruar fått under kurserna i family planning eftersom citat: “I’m the head of the family, so of course I will take the pill”. Men hon berättade också om hur mjukvara, anpassad efter de många begränsningar som finns där, gör stor skillnad i exempelvis Ghana. Om hur människorna som bor på soptipparna fick möjligheten läsa instruktioner på hur man monterar ner kylskåp och samtidigt blev ihopkopplade med affärskontakter intresserade av att köpa delarna det resulterade i.

Dag 2: Keynote med John Wilkins

Dag två började med att John Wilkins, i sin keynote, presenterade utmaningarna Google har när de bygger kluster och optimerar resursanvändning. En utmärkt presentation som jag tror passade min kollega Markus bättre än mig. Och att döma av antalet deltagare som lämnade rummet eller kollade Facebook på mobilen hade Johns presentation troligtvis passat bättre i nåt av de specialiserade konferensspåren.

Rachel Davies om XP och Agile

Dagen fortsatte med att Rachel Davies, som skrivit den utmärkta boken Agile Coaching, gav oss historien bakom XP och hur vi, enligt henne, inom det stora begreppet Agile ibland glömmer vissa av de grundläggande principerna som gör att Agile och XP funkar. Vi gick från att XP var något för utvecklare till att Agile blev något för deras chefer och fortfarande är avståndet mellan oss stort. Nyckeln till att minska det avståndet ligger i den grundläggande tanken i XP: “Find good practices, and do them all the time.” Detta inkluderar även de, enligt Rachel, bortglömda: “Talking to people and figuring out what to build”.

Komplex affärsverksamhet och Event Sourcing

Andrew Stewart satte guldkant på torsdagseftermiddagen genom att välkomna oss in i valutahandelns oerhört komplexa värld och enorma datavolymer. Hans tal var en uppvisning av att förklara svår och komplex affärsverksamhet och dess tekniska lösning i enkla termer. Hur bygger vi system för valutahandel med alla dess utmaningar? Var lagrar vi vår data? En traditionell lagerarkitektur är, som Andrew säger och många av oss på Citerus anser, fel väg att gå för många system idag. Han förklarade på ett underbart enkelt sätt hur vi kan använda Event Sourcing och dess sätt att se data som en serie datatillägg över tid. Hur det ger oss möjligheten att spela upp händelser igen när det uppstår fel eller helt enkelt kommer på ny funktionalitet som borde funnits med från början.

Minnesvärda citat och avslutning med Dan North

Ett citat sammanfattar ofta svåra ämnen, gör dem lätta att förstå och minnesvärda. Och vissa är bättre än andra på att uttrycka sig. Matt Wynne avslutade frågestunden på sitt pass med att svara på frågan hur du budgeterar och planerar för refactoring: “As an adult, you clean your kitchen continously”.

Sista dagen började en mätthet på ny information krypa sig på. Så många talare. Så mycket inspiration och idéer. Men jag är ett stort fan av Dan North. Och jag menar STORT. Jag har dammsugit nätet efter hans presentationer sen jag såg honom på en utvecklarkonferens i Stockholm för 8 år sen. Nu, sista dagen på QCon fick jag möjlighet att se hans presentation “Microservices: Software That Fits In Your Head”. Han inledde med frågan: “Who, in here, cares about software?” Många händer upp i luften. Sen visade han, på ett önskvärt enkelt sätt, att mjukvara är en kostnad för en, förhoppningsvis, positiv affärsutveckling. Och som en kostnad är det vårt ansvar som utvecklare att ta ansvar för att kostnaden blir låg, över tid. Vi girade in på Replaceable Components och hur de låter oss leverera positiv affärsutveckling. Hur den principen möjliggör små micro services med ett väldefinierat och tydligt syfte. Jag vill inte avslöja mer så håll utkik efter videon från det passet!

Jag hoppas jag har svarat på frågan nu? Jag kommer tipsa om länkar på @chrisandcode så fort InfoQ lägger upp guldkornen!

Trevlig helg!

 

Vidare läsning jag plockat upp:

By Christoffer Hellgren

Agil coach, Utvecklare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *