ga('send', 'pageview');
Categories
Metod

Ge effektiv feedback genom att blotta dig själv!

Genom att ge feedback så berättar du mer om dig själv än om mottagaren. Jobbar du i ett team? Ger ni varandra feedback? Citerus konsult Thomas Atterbom tipsar om ett sätt att ge effektiv feedback som har större chans att ge resultat.

Genom att ge feedback så berättar du mer om dig själv än om mottagaren. Jobbar du i ett team? Ger ni varandra feedback? Citerus konsult Thomas Atterbom tipsar om ett sätt att ge effektiv feedback som har större chans att ge resultat.

Föreställ dig följande:

Anders håller en presentation och under större delen av presentationen så tar Anders av och sätter på korken på en whiteboardpenna.

Efteråt går Anna till honom och säger:
– Det var bra, men gud vad du höll på med pennan!

Jämför ovan med följande:
– Kan jag ge dig feedback?
– Okej.
– Jag såg att du höll på med whiteboardpennan under presentationen, jag kände mig nervös å dina vägnar vilket gjorde att jag inte kunde koncentrera mig. Jag vill verkligen höra det du har att säga, och får jag önska, så skulle jag föredra om du lade ned pennan nästa gång.

Pausa lite, och tänk på en situation då du har gett eller fått feedback. Notera vilket av sätten ovan situationen liknande.

Feedback kan ges på olika sätt och innehålla olika mycket information. Genom att börja med att kort beskriva det observerade beteendet utan att värdera hjälper du mottagaren att förstå vilken situation det gäller, utan att hamna i försvar. Berätta om din reaktion/känsla och vad ditt behov är för att ge mottagaren möjlighet att förstå dig och varför du ger feedback. Avsluta med att beskriva det beteende du skulle önska istället.

“När jag pekar på någon så pekar tre fingrar faktiskt tillbaka på mig…”

Genom att ge feedback som utgår från egna känslor och behov, formulerad i jag-form, så undviker man missförstånd. Budskapet kan hållas rent från antydningar, bedömningar, skuld samt pikningar och mottagaren kan sänka garden och lättare ta till sig feedbacken.
En bonus är att genom att blotta egna tankar och känslor så öppnar du upp för en fördjupad relation.

Din feedback och ditt perspektiv kan vara ovärderligt för den vän eller kollega som är omedveten om hur dennes beteende påverkar andra. Feedback gör denne medveten och det är först då som vi kan välja förändring.

2014-05-26-feedback-illustartion-liten

 

Recept på feedback:

  • fråga först!
  • beskriv observerat beteende, utan att värdera
  • berätta hur du känner när du ser eller hör detta
  • berätta vad ditt behov är i den aktuella situationen
  • och beskriv vad du skulle önska istället

Till sist, det är ofta effektivare att stärka positiva beteenden genom uppmuntrande feedback, istället för att förmå andra ändra sina negativa beteenden. Receptet ovan fungerar utmärkt även för uppmuntrande feedback.

Det viktigaste är dock inte att göra rätt utan att börja ge feedback. Att träna på att uttrycka egna känslor och behov så att det blir naturligt – på ditt sätt. Ge någon feedback idag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *