Att vara en scrum master är mer än att bara påminna teamet om att genomföra vissa ceremonier – det handlar om att utveckla den bästa möjliga arbetsplatsen.

För att börja i rätt ände kanske det är klokt att förtydliga det här med begreppet “scrum master”. Det är namnet på en roll. Det är ett relativt nytt och ganska fånigt namn med avsikt eftersom en förändring behövdes i hur vi leder utvecklingsarbete.

Då och då rör vi i branschen om i grytan genom att uppfinna nya namn på saker. Det är viktigt att komma ihåg att bakom begreppet “scrum master” gömmer sig den tidlösa idén om den stöttade ledaren. Någon som finns på plats för att ge andra makt, snarare än för att utöva den själv.

Jag vet inte hur länge termen scrum master kommer hänga kvar. Det jag vet är att jag vill att det rollen representerar ska finns kvar så länge som möjligt. Just nu tänker jag tillåta mig själv att använda det möjligtvis ännu löjligare uttrycket “avancerad scrum master” – så jag hoppas du kan stå ut med det åtminstone till slutet av den här bloggposten.

Efter att ha anlitats som scrum master i ett team för några år sedan anställdes en person för att ta över när jag drog vidare. Vi pratade ofta under överlämningsperioden men jag kommer egentligen bara ihåg ett av samtalen.

Vi satt bekvämt och diskuterade vårt arbetssätt när min nya kollega frågade mig något som överraskade mig. Han sa:

“Tobias – jag förstår inte hur den här scrum master-grejen kan vara ett heltidsjobb. Jag förstår att jag behöver bjuda in folk till möten och jobba en del med produktägaren – men det kommer ju knappast ta upp all min tid. Vad förväntas jag egentligen göra?”

Jag blev en smula förbluffad eftersom den tanken aldrig hade slagit mig. Som jag ser det är listan med saker du skulle kunna välja att jobba på som scrum master helt oändlig. Om du tänker efter – hur många team har du egentligen sprungit på som verkligen var tillräckligt produktiva, kreativa och lyckliga på dagarna? Det finns alltid något mer man skulle kunna förbättra (inklusive att sätta rätt tempo för alla förändringsidéer).

Det jag menar är det här: scrum master-rollen är så utmanande och belönande som ni väljer att göra den. Du kan definitivt förbättra din förmåga att skapa positiva resultat genom att fördjupa både dina färdigheter och dina insikter. Här är några saker som jag tänker att jag skulle förvänta mig från en mer avancerad scrum master. Jag är säker på att du kan lägga till många fler till min lista:

  • På ett närvarande sätt ställa kraftfulla frågor som stöttar lärandet.
  • Hjälpa teamet att hitta tiden att lära sig nya saker.
  • Stötta teamet i att öka sina färdigheter.
  • Jobba med teamet för att odla upp tydliga och enkla processer och överenskommelser som verkligen hjälper.
  • Leta långt utanför scrum och agiles typiska litteratur för att hitta nya saker att lära sig och pröva, inom fält som agila utvecklarpraxis, psykologi, organisationer, testning, förändring, team, lärande, kultur, konsulting, system, problemlösning och design (för att bara nämna några).
  • Använda massor med tid till att jobba med människorna i organisationen runt omkring teamet, eftersom den ofta utgör en av de starkaste krafterna som påverkar teamets beteenden och resultat.
  • Stegvis hjälpa fler och fler delar av organisationen att förstå och använda scrums sätt att tänka kring tvärfunktionellt och transparent arbete.
  • Hjälpa chefer att bättre förstå hur man kan stötta.
  • Konstant jobba på att utveckla sig själv, hela tiden med insikten om att det mest kraftfulla verktyg du någonsin kommer ha tillgång till är du själv.

Sist men inte minst skulle jag förvänta mig att se hur den avancerade scrum mastern jobbade på att lära andra hur de kan göra allt det ovanstående, så att kraften att leda kan spridas. I slutänden kan vi ju inte låta organisationens framtid vila helt på någon som vi kallar “scrum master”, eller hur?

Hur skulle du veta att du just hade sett en “avancerad scrum master”? Vad skulle den personen göra och hur skulle det göra saker annorlunda för er?

Ny påbyggnadskurs för scrum masters

Skriv en kommentar